Køb Afrika og red verden

Jeg var d. 8. april i æteren i Radioprogrammet Einfach med overskriften: “Køb Afrika og red verden”. Fokus i programmet er i følge Einfach på, hvad det betyder, når fremtidens ulandsbistand bliver tænkt i økonomiske termer

Einfach skriver: “Er det nye fokus på handel et farvel til almissen og et goddag til ligeværdighed, eller er det udtryk for en “what’s in it for me”-tankegang?”.

Til det svarer jeg overordnet, at hovedformålet med den danske ulandsbistand er at være rettighedsbaseret og fattigdomsorienteret. Formålet med vores udviklingsbistand er at løfte folk ud af fattigdom, og det er faktisk det vi ser i mange afrikanske lande, hvor vækst og et bedre levegrundlag, giver muligheden for en langt mere ligeværdig samhandel.

Det sker ikke fra den ene dag til den anden. Derfor er det vigtigt, at der er danske virksomheder, der kan være med til at sprede viden og teknologi, der kan skabe vækst og arbejdspladser på et solidt grundlag, hvor den grønne dagsorden og fokus på menneskerettigheder er nøgleord. Derfor er udvikling og handel ikke hinandens modsætninger. Tværtimod kan de to områder skabe synergi til gode for alle parter. På den måde kan vi gradvist bevæge os fra udviklingsbistand til ligeværdig samhandel.

Og vi skal huske på, at uanset om vi handler, investerer eller yder udviklingsbistand, så er menneskerettighederne det vigtigste parameter. Til forskel fra andre lande fokuserer vi i Danmark meget stærkt på opretholdelsen af menneskerettighederne, og det vil et øget fokus på handel ikke sætte en stopper for.

I radioprogrammet deltager også historiker Jan Pedersen, økonom og kritiker af udviklingsbistanden, Christian Bjørnskov. Et interessant line-up og et godt program, så lyt endelig til debatten om hvor den danske ulandsbistand er på vej hen.